Tijdens de coronacrisis krijgen we veel informatie over wat er niet meer mag tijdens een uitvaart en ceremonie. Dit is ontzettend verdrietig. Daarom geven wij hier een paar ideeen voor nabestaanden om toch een mooie uitvaart te organiseren.
Ontwerp een urnDe coronavirus maatregelen tijdens een uitvaart in het kort
- Er mogen 30 nabestaanden op een uitvaart aanwezig zijn
- Er is een verbod op fysiek contact en er moet 1,5 meter afstand gehouden worden
- Er mogen slechts 3 personen tegelijkertijd op bezoek komen in huis
(Update 25 maart 2020). Bron BNGU
Een uitvaart zo mooi mogelijk maken tijdens de coronacrisis: 4 Tips
Tip 1: Zoek een uitvaartondernemer die al gewend is om online te werken
Top prioriteit is om een uitvaartondernemer te vinden die al gewend is om online te werken. Deze uitvaartondernemers zijn al bekend met het opzetten van een online intake en hebben alle documenten al online staan in digitale formulieren. Het uitprinten van documenten, het met een pen ondertekenen, inscannen en weer terug mailen is niet handig. De kans is groot dat jij thuis geen printer hebt, kantoren zijn dicht en de winkels zijn momenteel beperkt open. Bovendien is het nu niet de tijd om een beginnend online uitvaartondernemer te leren hoe je een skype call opzet.
Tip 2: Verzamel alle familie ideeën voor de ceremonie op een Pinterest groepsbord.
Het is nu niet mogelijk om met de hele familie bij elkaar door foto albums te bladeren en de uitvaart te bespreken. En zo samen in ieders eigen tempo te delen hoe hij of zij de uitvaart voor zich ziet. Daarom biedt een Pinterest groepsbord met daarin ideeën voor de ceremonie uitkomst. Maak een bord aan en nodig familie en vrienden uit. Iedereen kan er nu plaatjes aan toevoegen. Misschien zijn er nog mooie foto’s waar wat mee kan. Misschien vindt men thuis nog handgeschreven kaartjes. Je kunt zo op afstand alsnog samen de look & feel van de ceremonie vastleggen. Deel dit bord vervolgens met de uitvaartondernemer en het uiteindelijke resultaat wordt, ondanks de fysieke afstand, een idee van jullie samen. Extra fijn: je kunt het bord op slot zetten en zelf bepalen wie het kan inzien.
Tip 3: Zo bepaal je welke personen fysiek op de uitvaart aanwezig mogen zijn
Het is ontzettend moeilijk om te kiezen wie je fysiek bij de uitvaart wilt uitnodigen. Deze keuze is heel persoonlijk. Belangrijke aspecten zijn;
- Tijd; hoe groot is de kans dat de genodigde een eventuele verlate herdenkingsdienst ook nog redt i.v.m. zijn/haar eigen gezondheid
- Technische vaardigheden; is iemand in staat om de ceremonie ook via livestream bij te wonen?
- Hoe close was de overledene met zijn/haar vrienden
- Hoe close was de overledene met zijn/haar familieleden en welke vooral?
- Hoe belangrijk vinden de nabestaanden het zelf om steun te krijgen van iemand – mag de kleindochter bijvoorbeeld haar vriend wel of niet meenemen?
- Grootte van de familie – Hoe meer kinderen, broers en zussen de overledene had, hoe sneller het aantal van 30 bereikt is
- Geografische afstand van eerste krings nabestaanden – Wonen er mensen in het buitenland en/of op grote afstand? Blijven logeren of een hotel vinden is in de huidige tijd ook niet ideaal.
- Wie wil er iets zeggen? Sommige mensen zijn heel goed in spreken, anderen worden verlegen.
- Wil je een videograaf / fotograaf op de uitvaart om in goede kwaliteit te kunnen livestreamen en een document samen te stellen?
Wat in alle gevallen helpt is om de keuze te maken of je na de coronatijd alsnog een herdenkingsdienst wilt houden. In dit geval kun je dat ook meedelen op de rouwkaart. Het fijne hieraan is dat er in een later stadium voor mensen ruimte is om alsnog iets te zeggen of te doen.
Tip 4: Maak een papieren rouwkaart digitaal met behulp van een QR code of een korte link
Een papieren uitnodiging / rouwkaart geeft extra waarde, omdat het zo tastbaar is. De kans is groot dat nu op de papieren uitnodiging een link komt te staan naar de livestream, of het platform waarop je digitaal kunt condoleren. Nu zijn mensen niet goed in het overtypen van lange linkjes. Daarom biedt het verkorten van een link uitkomst.
Linkjes verkorten kan makkelijk met de site bitly.com .
Heb jij zelf nog goede tips? Deel ze via whatsapp en wij voegen deze toe aan de lijst.