Omdat het aantal crematies blijft stijgen, vind je steeds vaker een urnenmuur of columbarium op een begraafplaats. Maar wat is dit nu precies? Wat kost het? En wat zijn de mogelijkheden? Hieronder worden de meestgestelde vragen beantwoord:

Wat is een urnenmuur of columbarium?

Dit zijn twee verschillende namen voor hetzelfde ding. Namelijk een muur met daarin een nis waarin het mogelijk is om een asbus en/of sier(urn) in te bewaren. Een urnenmuur is vaak van beton, graniet, of baksteen gemaakt. Lees hier meer over hoe je een urn kan kopen en laten maken.

Wat kost een plek in een columbarium?

Net zoals je bij grafrechten een begraafplaats reserveert voor een aantal jaar, reserveer je ook een columbarium voor een bepaalde periode. De kosten en duur hiervan verschillen per urnengalerij. Om je toch een idee te geven, hebben wij de kosten van een willekeurige plaatsen op een rijtje gezet:

Rotterdam: De gemeente Rotterdam heeft de kosten voor een plekje in het columbarium voor 2019 op haar website gepubliceerd. Het plaatsen van een urn in een algemene nis is ongeveer 200 euro per 5 jaar. Het aankopen van een nis in het columbarium kost 711 euro voor 5 jaar.

Amsterdam: Begraafplaats / crematorium De Nieuwe Ooster is onderdeel van de gemeente Amsterdam. Op hun tarievenlijst van 2019 varieert de prijs per locatie. Zo kost een plek in de urnengalerij 400.- per jaar en een plaatsje in de zuilenrij 46.- per jaar.

Antwerpen: De gemeente Antwerpen biedt kosteloze en betaalde plaatsen aan. Een betaalde plek kost 500 euro per 25 jaar.

Waar moet mijn urn of asbus aan voldoen zodat het in een urnenwand geplaatst kan worden?

Elke begraafplaats heeft zijn eigen columbarium regels. Ten eerste zijn de afmetingen belangrijk. De urn moet namelijk wel in de nis passen. Daarnaast willen sommige beheerders een uniforme uitstraling en zijn zij wat strenger dan anderen. Andere beheerders willen juist dat de urnenwand en de inhoud opgaat in de omgeving. De voorwaarden kun je bij je crematorium / begraafplaats naar keuze opvragen.

Heb je een gedenkplaat nodig bij een urnenmuur?

Dit is afhankelijk van jouw eigen voorkeur en de eisen van de begraafplaatsondernemer. Mocht je een gedenkplaat nodig hebben, dan kun je ook hiervoor de afmetingen en voorwaarden opvragen en een plaat laten maken. Behalve als het crematorium of de begraafplaats zelf gedenkplaten aanbiedt. Dan hoef je alleen nog maar de tekst aan te leveren voor in de urnenmuur.

Start met het ontwerpen van een aandenken voor in de urnenmuur