In dit artikel vind je 5 ideeën voor as uitstrooien die je eenvoudig kunt uitvoeren. En ja, ze zijn allemaal toegestaan volgens de Nederlandse wet.

Ideeën en regels voor as uitstrooien

As uitstrooien: 5 ideeën die origineler zijn dan een vuurpijl en een luchtballon.

 1. Magie onder de sterrenhemel van Schiermonnikoog. Ze zeggen wel eens dat onze overleden dierbaren als sterren stralen aan de hemel. Hoe magisch is het dan om ‘s nachts het as uit te strooien op één van de donkerste plekken van Nederland? Soms kun je hier zelfs de Melkweg zien!
 2. Voor zeeliefhebbers; asverstrooiing op traditionele wijze voor de boulevard van Vlissingen. Vaar met een (huur)boot de Westerschelde op en strooi het as op het water uit. Volgens traditioneel gebruik zul je met de vlag halfstok varen. Zo weten passerende schepen dat er een overledene aan boord is. Zeevarenden zullen jullie begroeten met het 3x luiden van de scheepshoorn.
 3. Proost op het leven tijdens een zonsondergang aan het IJsselmeer – As uitstrooien ideeën voor levensgenieters: Aan de ene kant is het verlies van een dierbare pijnlijk. Aan de andere kant kun je ook juist het leven van diegene vieren. Het IJsselmeer biedt daar een mooie locatie voor. Bereid eerst een (winter)picknick voor. Vervolgens zoek je een aanlegpier langs de afsluitdijk. Nadat je de windrichting gecheckt hebt, kun je de as verstrooien. De combinatie van champagne, hapjes en passende muziek maken van jullie afscheid een ode aan het leven.
 4. Tijdens een wandeling tussen de vlinders op de Hoge Veluwe. Vlinders staan symbool voor de menselijke ziel in een andere gedaante. Zoals een vlinder haar cocon achterlaat, laten mensen hun lichaam achter. Verschillende vlinderrijke gebieden in Nederland zijn geschikt voor asverstrooiing. Onze favoriet is de Hoge Veluwe (Deelensche zand) in Hoenderloo. Verstrooi de as tijdens een wandeling in het natuurgebied en geniet van het prachtige diertje. Vraag voor het uitstrooien van de as in een natuurgebied een certificaat aan bij staats bosbeheer. Dit kost 34.- .
 5. Overal thuis: verstrooi de as in verschillende particuliere tuinen en op dierbare plekken. Tegenwoordig reizen we meer dan vroeger. We laten de ouderlijke woonplaats voor wat het is. En als volwassenen verhuizen we ook meer dan ooit. Als gevolg hiervan voelen we ons vaak op meerdere plaatsen thuis. Daarom zou je ervoor kunnen kiezen om de as te verdelen. Verstrooi steeds een beetje as op elke bijzondere plek. Een deel in de tuin van het ouderlijk huis, van de eigen tuin, het vakantie adres, etc. As verstrooien hoeft zo geen eenmalig iets te zijn. Het kan juist een heel mooi proces zijn om stukje bij beetje het lichaam terug te geven aan de aarde.

In 3 stappen succesvol as uitstrooien

3 tips voor as uitstrooien
 1. Let erop dat de windrichting van je af is. Zo waait de as niet tegen jezelf of omstanders aan.
 2. Houd er rekening mee dat as erg verstuift en dat een volwassenen over ongeveer 3,5 liter as heeft. Het verstrooien van de as kan daarom soms “ongemakkelijk” lang duren. Het valt niet net als zand met één worp uit de bus.
 3. Door de grote hoeveelheid as die vrijkomt, kan er een hoop ontstaan op de plek van asverstrooiing. Deze grote hoop voorkom je door de as in beetjes over een grotere afstand te verdelen.

De regels op een rij

 1. De eigenaar van de grond bepaalt of de as verstrooid mag worden of niet.
 2. Bij particuliere tuinen geeft de woning / grond eigenaar zelf toestemming.
 3. In natuurgebieden is Staats Bosbeheer de baas en kun je een certificaat aanvragen.
 4. Voor openbare gebieden, zoals het strand , is de gemeente de eigenaar. Check daarom altijd bij de gemeente of je daar de as mag uitstrooien.
 5. As meenemen in het vliegtuig? Lees dan deze handleiding.

Maak een blijvende herinnering wanneer je (een deel van) de as wilt verstrooien.

De daglieverd herinneringen zijn geschikt voor het bewaren van as, sieraden, foto’s en andere persoonlijke aandenken. Wanneer je een klein beetje as wilt bewaren dan kun je dit goed in een mini of medium urn kwijt. Wanneer je alle as wilt verstrooien, dan kun je de urn gebruiken voor het bewaren van foto’s, sieraden en brieven. Ook zijn de mini urnen zeer geschikt om te geven als troostcadeau. Start met ontwerpen.