Iedereen rouwt op haar eigen manier

Herinneringen aan overledene krijgen vaak niet het podium die ze verdienen. Angst, onzekerheid en gebrek aan inspiratie spelen hierbij een rol. Zonde! De liefde mag juist gezien en gevierd worden.

Zo durf je herinneringen aan overledene wel te laten stralen

  1. Laat los wat anderen van je denken; Wil jij het liefst een groot altaar maken voor je overleden hond uit je jeugd? Maar durf je niet, omdat je bang bent dat anderen het overdreven vinden? Laat zulke gedachten los. Volgens rouwexpert Manu Keirse rouwt iedereen op zijn eigen manier. Dus mocht je nog zoeken naar toestemming. Die heb je bij deze gevonden.
  2. Wees dankbaar voor kritiek. Soms kunnen mensen het niet laten om kritiek te geven op jouw manier van herdenken. Ondanks dat dit behoorlijk onbeleefd is, kunnen bepaalde opmerkingen je buikpijn bezorgen. Indien dit gebeurt, kun je de kritiekgever vriendelijk bedanken voor het delen van haar voorkeuren. Voeg daar eventueel aan toe dat je het fijn vindt dat nu het gesprek over jouw dierbare gestart is.
  3. Verander je mindset: Een herinnering kan niet stuk of kwijt raken. Soms worden aandenken zo voorzichtig behandeld, dat ze alleen maar opgeborgen worden. Als gevolg van angst voor beschadigingen en diefstal, ligt er in menig huis een mooie brief, boek, of urn te verstoffen. Gelukkig verdwijnen herinneringen aan overledene nooit helemaal. Ze zitten in je hoofd en in je hart. Het voorwerp is alleen maar de buitenkant. Gebruik hem daarom juist met plezier. Mocht er toch iets gebeuren, dan heb je er in ieder geval van genoten zolang het kon. En misschien zelfs nieuwe herinneringen mee gemaakt. Dit is veel meer waard dan krampachtig iets in een kast of kluis bewaren.
  4. Wees niet bang voor “de confrontatie”. Wij mensen zijn super goed in onszelf en anderen beschermen tegen pijn. Daarom gooien we niet graag verdrietige dingen out in the open. Een lachende foto van een overleden dierbare kan nog wel. Maar een stukje haar of as zichtbaar uitstallen is gek toch? Wij vinden van niet. De dood hoort nu eenmaal bij het leven. Met het uitstallen van juist zulke herinneringen aan overledene wordt rouw bespreekbaar. Wat voor iedereen fijner is.
Een herinnering kan niet stuk of kwijt raken quote

Originele ideeën om herinneringen levend te houden

5. 10.000 lieve berichtjes. Vraag in je omgeving of mensen een speciale ervaring willen delen die zij met de overledene hebben beleefd. Schrijf deze herinneringen vervolgens op kleine briefjes en stop ze in een herinneringsdoos. Het is nog leuker als je er ook een foto bij hebt.

6. Gelukkig Nieuwjaar: Blijf successen en struggles delen met jouw overleden dierbare. Dat diegene er niet is, betekent niet dat dit niet meer kan. Neem hier gerust een momentje voor. Praat eventueel tegen een foto, een urn, of voer het gesprek in gedachten. Zo houd je de gewoonte in stand en dat voelt erg vertrouwd. Bovendien kun je zelf redelijk goed inschatten hoe die ander gereageerd zou hebben.

7. Steek bestaande herinneringen aan overledene in een nieuw jasje. Vlak na het overlijden moet je direct beslissen hoe de uitvaart eruit ziet. Het komt vaak voor dat mensen herinneringsproducten kiezen waar ze achteraf toch niet tevreden mee zijn. Onthoud dat je altijd vrij bent om te veranderen. Haal bijvoorbeeld de as uit de urn en strooi het alsnog uit. Of kies voor een assieraad. Wanneer je alle as al verstrooid hebt en daar nu spijt van hebt, kun je prima alsnog een urn laten maken. Het gaat om het symbool, niet om de inhoud.